četrtek, 20. oktober 2016

Veliko podatkovje in študije spolov: primer analize tvitov

Študije spolov v času velikih podatkov dobivajo nove razsežnosti in veliko natančnejša očala za vpogled v proces oblikovanja spolnih identitet, kaj pomeni biti "pravi moški", in tudi diskriminacije na podlagi spola.

Raziskovalci so analizirali 19 milijonov tvitov, da bi dobili vpogled v obstoječo klimo mizoginije in konstruktov moškosti, kakor je to razvidno iz objav na družbenem omrežju Twitter.

Več v poročilu Masculinity and Misogyny in the Digital Age.

sreda, 19. oktober 2016

Analiza plač »Know Your Worth ™«


Glassdoor je pripravil podatkovno analitiko plač za 190 držav, kjer lahko vsakdo preveri, koliko njegova plača odstopa od povprečja. Delavci so delili podatke o svojih plačah – obljuba popolne anonimnosti (! ali ?) – in delovnih mestih. Podatke je zagotovilo 33 milijonov ljudi iz 600.000 delovnih organizacij.

Gre za večanje »workplace transparency«: po eni strani niveliranja upravičenih pričakovanj in po drugi - delodajalčevi - strani za »pošteno« plačilo. Vse to lahko vodi do kvalitetnejših odnosov na delovnem mestu.

Zanimivo je videti razkorake med plačami primerljivih delovnih mest: med regijami, državami in glede na demografske značilnosti (npr. razlike med spoloma, glede na starost).

Omejitev je, da sistem primerja le osnovne plače (brez dodatkov raznih vrst). Omejitev je, da anomalije, če le dovolj obsežne na agregatni ravni, vzame kot »normalne«. Skratka, omogoča odpravo mikro anomalij, ne pa odprave vseh strukturnih sprememb, saj so npr. nekatera dela ali poklici lahko sistematično premalo ali preveč ovrednoteni.

Za Sloveniji aplikacija slabše deluje, a lahko poskusite izračunati »svojo tržno ceno«, kot se izražajo pri Glassdoor.
  
Aplikacija ponuja še trende ponudbe dela po svetu.


ponedeljek, 17. oktober 2016

Intervju z Markom Grobelnikom - glasnikom digitalnih tehnologij


Marko Grobelnik je znanstvenik, ki se ukvarja z umetno inteligenco, raziskuje na Institutu Jožefa Stefana in je postal glasnik digitalnih tehnologij RS.


Kaj meni o Uberju v Sloveniji?
"
zakaj se pa ljubljanski taksisti niso prej sami spomnili česa takega in zadeve razširili med ljudi? Uber sploh ne bi imel priložnosti priti sem.
"


Kaj meni o poučevanju v angleščini?

"
Če že imamo odtok, bi morali poskrbeti še za pritok na drugi strani. Kkovostne delovne sile, da se tako izrazim. Tukaj je nekaj problemov zaradi pouka, ki ni v angleščini, do številnih administrativnih ovir. Kot športnik veliko lažje dobiš državljansko kot znanstvenik.
"


Kaj bo počel kot glasnik?
"
Ena izmed mojih vlog bo, da se o teh dobrih stvareh govori, da se pove na glas, kaj je v redu. Negativnih zadev se bom tudi dotikal tu in tam, vendar imam v jamranju že toliko konkurence pri drugih, da se s tem v Sloveniji ne splača ukvarjati.
"


Kaj meni o nagrajevanju slovenskih raziskovalcev?
"
Od vedno smo imeli prikrite zaposlitve. Zakaj? Ker smo vsi morali imeti drugi in tretji posel, da smo lahko preživeli. 
...
Poglejmo programerski posel. Slovenija ima veliko programerjev. Ogromno jih sedi v Sloveniji, ampak dela v popoldanskem, večernem ali kakršnem koli času za neke tuje firme kot najeta delovna sila. Samo vidi se ne. 
"

petek, 7. oktober 2016

Flash crash sees the pound gyrate in Asian trading

Algoritmično trgovanje na borzah povzroča hitre padce in dvige (Flach crash) vrednosti "česarkoli že", na primer VB funta. Poroča BBC.