ponedeljek, 18. avgust 2014

Evropska komisija poziva vlade: "wake-up the big data revolution"

Digitalna Agenda 2020 vsebuje področje Velikega podatkovja, julija 2014 pa je Komsija sprejela Strategijo za veliko podatkovje.

Evropska komisija percipira veliko podatkovje kot priložnost za zagon na "podatkih temelječe ekonomije" in poziva vlade naj izkoristijo potencial velikega podatkovja:

"
Vsako minuto se v svetu ustvari 1,7 milijona milijard bajtov podatkov, kar je enakovredno 360 000 DVD: več kot 6 megabajtov podatkov na osebo na dan. Podatkovni sektor ima posledično 40-odstotno rast na leto, kar je 7-krat več kot skupni informacijski in komunikacijski trg. Masovni podatki že omogočajo hitrejšo diagnozo možganskih poškodb, določitev najboljšega kraja za postavitev vetrnih elektrarn, preprečevanje prometnih zamaškov in napoved donosa pridelkov v državah v razvoju. Tehnologija in storitve masovnih podatkov v svetu bodo leta 2015 vredne že 16,9 milijarde ameriških dolarjev in ustvarjale več sto tisoč novih delovnih mest v Evropi. Produktivnost podjetij, ki pri svojih postopkih odločanja uporabljajo znanje, temelječe na podatkih, se povečuje 5 oziroma 6-odstotno.
"

Ni komentarjev:

Objavite komentar